Interview BN de stem
We zijn corona allemaal hartstikke beu. Dat binnen zitten! Niemand mogen ontmoeten. Geen feestjes. Geen evenementen. Altijd thuis werken. Saai. Maar we overleven het wel. De meeste mensen overleven het wel. Toch zijn er ook mensen bij wie deze crisis veel harder aankomt. Zij gaan zich onzeker en misschien wel angstig voelen en hebben de hulp van een deskundige nodig om hun gedachten weer onder controle te krijgen. Dat zag psycholoog Esther Dams (26) uit Rucphen ook.
Henk den Ridder Bron: BN DeStem
Bovendien zag Dams de wachtlijsten voor psychische zorg toenemen. Voor haar hèt moment om haar droom uit te laten komen: een eigen praktijk in Rucphen.
Droomt u al zo lang van een eigen praktijk?
,,Ik schreef vroeger al in vriendinnenboekjes dat een eigen psychologie-praktijk mijn grote droom was. Mensen fascineren me enorm. Ik wil een stukje helpen. Ik kan nu van toegevoegde waarde zijn als mensen het even niet meer zien zitten. Dat geeft een mega-kick!”
,,Ik heb een tijdje bij een praktijk in Breda gewerkt. Daar kregen we allerlei cliënten. Na een tijdje wilde ik mijn kennis verrijken. Ik wilde de zakenwereld in, dus ging ik voor mijn tweede master: bedrijfscommunicatie aan de VU in Amsterdam. Ik heb ook een tijdje in Amsterdam gewoond. Hier mogen ze me stads vinden, in Amsterdam vonden ze me boers.”
U ging werken bij Truckland, specialist in bedrijfswagens. Daar zit weinig psychologie bij?
,,Ik kwam daar binnen en kreeg gelijk een taak binnen het management en de directie. Ik kreeg als communicatieadviseur met alle afdelingen van het bedrijf te maken: sales, finance, aftersales, personeelszaken. En ik ontdekte dat juist alles psychologie is. Of je nou een vrachtwagen verkoopt aan een klant of dat je een reorganisatie moet aankondigen. Ik heb iedereen gecoacht, van monteur tot directeur.”
En toen kwam corona.
,,Ik zag de problemen snel toenemen. Ook dichtbij, in mijn vriendenkring. Mensen begonnen plotseling na te denken over onderwerpen waar ze normaal niet bij stilstaan. Is mijn werk nog wel leuk? Hoe goed is mijn huwelijk nog? Wat is de zin van dit leven? Dit nam enorm toe. Voor mij de reden om mijn droom werkelijkheid te laten worden: een eigen psychologie-praktijk.”
,,Die heb ik ingericht bij mijn ouders thuis in Rucphen. Op 16 november ben ik officieel van start gegaan. Maar vanaf het moment dat bekend werd dat ik deze praktijk ging openen, kreeg ik al telefoontjes.”
Het leven is dus echt veranderd sinds maart?
,,Neem het thuiswerken. In het begin is dat fijn. Niet meer in de file en zo. Maar als ’t te lang duurt, gaat het vervelen. Woon je alleen, dan is het misschien nog wel te doen. Maar als je met twee kinderen en je echtgenoot thuis bent, wordt het toch moeilijker. Dan neemt de productiviteit wat af.”
,,Managers zien dat en gaan hun personeel wantrouwen. De werkdruk neemt toe. Je laptop staat op tafel en dan kruip je er ook ’s avonds nog even achter.”
Heeft de coronacrisis dan zo veel impact op ons welzijn?
,,Mensen gaan de structuur in hun leven vóór corona goed bekijken. Had ik het niet te druk? Had ik genoeg aandacht voor mijn gezin? Door het vele thuis werken gaan mensen hun leven anders indelen. Thuis werken heeft ook veel impact op relaties. Zeker als je nu 24/7 samen thuis bent. En bij alleengaanden zie je de eenzaamheid enorm toenemen. Daarom zijn dating-apps nu booming.”
Wat heeft u met dating-apps?
(lacht) ,,Ik heb twee masterscripties over dating geschreven. Iedereen zoekt een relatie en liefde. Maar hoe vind ik een relatie? Bij e-Matching – je weet wel: voor hoger opgeleiden – heb ik video-daten geïntroduceerd. Presenteer jezelf in een video van zes minuten. Ik help mensen te ontdekken wat ze in een relatie zoeken en hoe ze dat onder woorden kunnen brengen.”
,,Mensen vinden het lastig om een profiel voor bijvoorbeeld Tinder te schrijven. Het makkelijke met deze apps is, dat je binnen vijf minuten contact kunt hebben met iemand in Australië. Vroeger was het één keer per jaar kermis en dan moest je je slag slaan. Nu doe je dat thuis op de bank.”
U belooft op uw website dat er geen wachtlijsten bij uw praktijk zullen zijn. Wat als het een groot succes wordt?
,,Ik wil vooral toegankelijk zijn. Je kunt bij mij binnen twee weken hulp krijgen. Je kunt me appen, mailen, bellen. De drempel is al zo hoog. ‘Naar een psycholoog? Ik ben toch niet kierewiet?’ Als het uit de hand loopt heb ik collega’s die me helpen. Maar ik werk ook ’s avonds of in het weekend, hoor. Op termijn wil ik mijn diensten uitbreiden met bijvoorbeeld jeugd en kinderen. Daar heb ik nu niet veel verstand van.”